Sůl v dětské stravě – kolik mají děti jíst soli?

salt-1884166_1280

Potřeba soli u dětí se liší dle věkové kategorie. Kojencům do 1 roku stravu vůbec nedosolujeme. I starší děti ale není radno na slané chuti zvykat. Ve většině průmyslově zpracovaných potravinách je sůl již přítomna, proto se v domácí stravě snažíme dosolování vyhýbat. Denní doporučená dávka soli pro dospělé je do 5g. U dětí se řídí dle věku. Tabulka v článku.

 

Proč je sůl důležitá?

Sůl je důležitou složkou naší stravy. Obsahuje sodík a chlor, které náš organismus nezbytně potřebuje. Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje v pozoru naši nervosvalovou dráždivost, chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v našem těle. 

 

Kdy nám sůl škodí? 

Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku (hypertenzi), zadržování vody v těle a k potížím s ledvinami. Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je již dlouhou dobu vědecky prokázána. U osob s denním spotřebou soli do 3 gramů, je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá ani s věkem. Důkazem může být i skutečnost, že u některých afrických kmenů, které žijí původním způsobem života a nejsou vystaveny solné zátěži, se hypertenze nevyskytuje.

 

Reálná spotřeba soli v ČR je obrovská. Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. To je třikrát víc, než je doporučená dávka. Počátky vysokého krevního tlaku (hypertenze) je třeba hledat již v dětském věku. Naprostá většina dětské populace dostává více soli, než je doporučeno.  Zvykne-li si dítě na slanou chuť už jako malé, bude ji vyhledávat i později, začne si samo přisolovat pokrmy atd.

 

Zvýšená dodávka soli také vyvolává pocit žízně, což u dětí při dnešní oblibě různých slazených nápojů s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě. A obezita představuje vedle nadměrného příjmu soli další nezávislý rizikový faktor pro hypertenzi.

 

V čem je nejvíce soli? 

Nejvíce soli přijímáme v již zpracovaných potravinách, které běžně nakupujeme, pouze menší množství je dáno přídavkem soli při vaření a při dosolování jídel. Příklady potravin se zvýšeným obsahem soli: šunka, uzeniny, polotovary v prášku, chipsy, rohlíky a housky, slané tyčinky, mandle, kukuřice, lupínky, řada sýrů (např. balkánský typ, niva, atd.). Také většina nabídek tzv. fast-foodů.

 

Čím nahradit sůl?

Sůl v pokrmech nahrazujte přirozeně výraznými potravinami jako třeba česnekem, cibulí, čerstvými či sušenými bylinkami (ne však bylinkovými kořenícími směsi, obsahují vysoké množství soli), kurkumou, zázvorem, ořechy, semínky a jinými sušenými plody, houbami.

 

Tipy jak se vyhnout soli? 

  • Jídlo na talíři nepřisolujte. Nemějte na stole ani nikde v dosahu solničku. Příjem soli snižujte postupně. Chuťové pohárky si lépe zvyknou. 
  • Vybírejte pečivo bez krystalů soli na povrchu. Vyhýbejte se pečivu se slanými náplněmi.
  • Syrovou zeleninu nesolte
  • Pozor na nakládanou zeleninu, olivy,  kysané zelí – všechny obsahují velké množství sodíku. Kečup je též zdrojem velkého množství sodíku (1100mg/100g).
  • Pomazánky připravujte doma, ochucujte zeleninou, bylinkami.
  • Při vaření rýže a těstovin minimalizujte sůl, zkuste nahradit kořením, česnekem.
  • Místo uzenin si dejte libové maso – vařené, dušené, pečené
  • Nekupujte nakládané maso (např. na grilování)
  • Nepoužívejte kupované marinády a kořenící směsi.

 

 

Doporučené množství soli pro děti

Věk Denní dávka soli v g/den
0 – 6 měsíců < 1
7 – 12 měsíců 1
1 – 3 roky 2
4 – 6 let 3
7 – 10 let 4
11 – 14 let 5

 

Sdílet tento článek:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ANTIBIOTIKA

ATOPICKÝ EKZÉM

OČKOVÁNÍ

TEPLOTA

VÝŽIVA KOJENCŮ

ZAŽÍVACÍ OBTÍŽE